Call4Service
+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
A Jungheinrich a vezető vállalatok között a fenntarthatóság és a klímavédelem terén
01/13/2021

A Jungheinrich a vezető vállalatok között a fenntarthatóság és a klímavédelem terén

A Jungheinrich csatlakozott a „50 Sustainability & Climate Leaders“ elnevezésű kezdeményezéshez, azaz a klímavédelem és fenntarthatóság területén a világ vezető vállalatait tömörítő csoporthoz.

A kampányban résztvevő, különböző iparágakban működő 50 nemzetközi vállalat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy vezető szerepet vállal az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és így járul hozzá az ENSZ által megjelölt 17 fenntartható fejlődési cél megvalósításához.

„Az éghajlatváltozás napjaink egyik legsürgetőbb problémája. Mi a Jungheinrichnél a fenntarthatóságot gazdasági, ökológiai és társadalmi kötelezettségünknek tekintjük. Ezt tükrözi csatlakozásunk a ’50 Sustainability & Climate Leaders’ kezdeményezéshez. Energiatakarékos targoncáinkkal és intelligens automatizálási megoldásainkkal csökkentjük az intralogisztikában a CO2-kibocsátást. Ily módon fenntartható értékeket hozunk létre és hozzájárulunk a klímaváltozás elleni verseny közös győzelméhez” – jelentette ki Dr. Lars Brzoska, a Jungheinrich AG igazgatótanácsának elnöke.

A közelmúltban bemutatott Stratégia 2025+ részeként a fenntarthatóságot a vállalat alapvető értékeként határozták meg és ambíciózus célokat tűztek ki. Ezzel összefüggésben a Jungheinrich tervbe vette a CO2-semlegesség elérését. A vállalatnál és a teljes szállítói lánc mentén bevezetett rendszerszintű fenntarthatóság-menedzsment által a konszern egyértelmű felelősségi köröket határoz meg és átláthatóságot teremt a fenntarthatóság érdekében. Dr. Brzoska arról is beszélt, hogy „a Jungheinrich számára családi vállalkozásként felelősséget vállalni annyit tesz, mint a szociális és az ökológiai szempontokat összhangba hozni a profitábilis növekedéssel. Ez a hozzáállás vezérel bennünket abban, hogy meghatározó szerepet játsszunk ágazatunk – tágabban is értelmezett – jövőjének alakításában.” A gépgyártó szektorban a Jungheinrich már jelenleg is a leginkább fenntartható vállalatok ké százalékába tartozik.

Az energiahatékonyság a raktárban egy olyan terület, ahol a Jungheinrich már ma is első helyen áll, az innovatív energiarendszerek fejlesztésében pedig vezető pozíciót tölt be. Ma már a Jungheinrich által gyártott targoncák mintegy 98 százaléka elektromos meghajtású. Ezzel a Jungheinrich saját ágazatának éllovasává vált. 1953-as megalapítása óta a vállalat az elektromos meghajtás mellett teszi le a voksot. Világszerte több mint 1.000.000 Jungheinrich elektromos targonca működik. Nincs még egy olyan vállalat, mely ennyire következetesen épít az intralogisztikában a lítiumion akkumulátorra.  Erre érdemes figyelni: A Jungheinrich saját gyártású akkumulátoraiban olyan vegyi anyagokra támaszkodik a cellák összetételénél, amelyek között nyersanyagként nincs szükség a sokat bírált kobaltra. Egy lítiumionos targonca a dízelmotorral működőhöz képest akár 52 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Ebbe nem is számoltuk bele a hosszú élettartamú akkumulátorok újrafelhasználását további életciklusokra.

A targoncák ipari újrahasznosításának köszönhetően a Jungheinrich jelentősen hozzájárul a klímavédelemhez. A használt gépek felújítása és két, néha három életciklus elérése nagyban csökkenti az alapanyag- és energia-felhasználást. Összehasonlítva az új gyártással, ezzel a CO2-kibocsátás mintegy 80 százaléka megtakarítható. Emellett a használt gépek szó szerint újnak mondhatók. A Jungheinrich használt targoncái így egyesítenek gazdasági, műszaki és ökológiai előnyöket. A kiváló minőségű felújításnak köszönhetően a Jungheinrich használt targoncái rendkívül megbízhatóak, minimális a leállás veszélye.

A Jungheinrich az automatizálás és digitalizáció területén is éllovasnak számít. A raktártechnika, a targoncák és a szoftverek egész egységet alkotnak, és így biztosítják, hogy a dolgozók, a gépek és a raktárak egymással kommunikáljanak, együttműködjenek és kiegészítsék egymást. Kicsiben ez az önvezető targoncáknál, nagyban pedig a több mint 40 méteres automatizált magasraktáraknál valósítható meg. Az automatizálási megoldások kevesebbet hibáznak, elkerülik a felesleges szállításokat, kevesebb balesetet okoznak, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak a logisztikában az energiafogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez. Egyik partnerével közösen a Jungheinrich egy teljesen automatizált megoldást fejlesztett ki a „vertikális gazdálkodáshoz”. A kulcsfontosságú tényezőt itt az jelentette, hogy ebben az új, modern mezőgazdasági gazdaságban az intelligens megoldásokkal a lehető legtöbb módon érjék el és tegyék lehetővé a hatékonyságot és a fenntarthatóságot. Akár a sivatag közepén is lehet így friss salátát termelni. A hagyományos termesztéshez képest a rendszer 90 százalékkal kevesebb vizet használ fel, és teljesen elkerülhető a peszticidek alkalmazása.