Call4Service
+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Stage Keller&Kalmbach
Nagyobb raktár- és komissiózó kapacitás

A Keller & Kalmbach központi raktárának bővítése

A Keller & Kalmbach piacvezető vállalkozások közé tartozik a kötőelemek, csavarok, rögzítéstechnikai, villamos kézi szerszámok, valamint az emelőszerkezetek területén. Munkavédelemhez és üzemi berendezésekhez kapcsolódó termékeket, valamint a vegyi-műszaki termékeket is forgalmaz.

Nagyfokú komplexitás a tervezés és az építés során

A müncheni székhelyű nagykereskedelmi vállalat 800 munkavállalót alkalmaz, 2016-ban a forgalma elérte a 270 millió eurót. Ezzel szinte megduplázta 2009. évi forgalmát, amikor az első raktárt építettük a vállalat számára. Mivel központi tevékenysége az ún. C alkatrészek menedzsmentje nagy ipari felhasználók számára, ez rendkívüli kihívást jelentett a raktári logisztika számára. A feladat a megfelelő árumennyiség adott határidőre és helyre történő szállítása. Teljesítéséhez egy új, modern disztribúciós központot kellett létrehozni. 

Az építkezés első lépéseként egy új, rendkívül racionális komissiózási stratégia létrehozása volt a központi feladat. A folyamatok hatékonysága mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a komissiózó munkahelyek ergonomikus kialakítására.

Már az első építési fázis után rendkívül sikeresen üzemelt a raktár és jelentősen hozzájárult a vállalat folyamatos növekedéséhez. Öt évvel később ismét bővíteni kellett a raktári felületeket, mindezt folyamatos üzemeltetés mellett. Automata magasraktár, kisdarabáru tároló raktár és szállítópályák alkották a fejlesztés nagy részét. A komissiózási munkákhoz létrehoztunk külön egy csarnokot, ahol az "áru az emberhez" elv alapján alakítottuk ki a munkahelyeket és egy palettázó robotot helyeztünk üzembe. Generálkivitelezőként a Jungheinrich fogta össze egy kézbe a tervezést, kivitelezést és megvalósítást.

Új központi raktár rugalmas használattal

Az építkezés első fázisában a központi raktárt négy területre osztottuk, melyek az elrendezés alapján mind egyszerűen bővíthetőek. A területek irányítását, valamint a komplex komissiózási folyamatokat a raktárirányítási rendszer (WMS) végzi. Az "árut az emberhez" elv alapján a megfelelő szállítópályákkal nagyfokú rugalmasság érhető el.

Az építkezés második fázisában összesen öt folyosóval bővítettük a magasraktárt és 2016-ban további hat folyosóval egészítettük ki a kartonok tárolására alkalmas kisdarabáru tároló rendszert. Ezzel párhuzamosan megdupláztuk a szállítópályák kapacitását és a komissiózási teljesítményt. Egy szoftver kiszámolja a palettázó robot számára a rakodási képet és továbbítja a WMS rendszernek, hogy milyen sorrendben fognak a tárolóládák a komissiózási helyről érkezni. A palettázó robot rugalmas komissiózást biztosít, így a váratlan, rövid határidős megbízások sem jelentenek problémát.

Súrlódásmentes lebonyolítás

„Nem lépésenként terveztük az üzembe helyezést. Ám így lehetőségünk nyílt már a teljes üzembe helyezés előtt a raktárterület használatára. A Jungheinrichben a teljes munkafolyamat során megbíztunk. Tartottuk a határidőket és a eredetileg tervezett büdzsé alatt tudtuk tartani a költségeket. Minden további bővítéssel is csak a Jungheinrichet bíznánk meg." -  nyilatkozta Dr. Ingomar Schubert, a Keller & Kalmbach Supply Chain Managere.

Dr. Ingomar Schubert
Supply Chain Manager

"Nem lépésenként terveztük az üzembe helyezést. Ám így lehetőségünk nyílt már a teljes üzembe helyezés előtt a raktárterület használatára."