Emberi beavatkozás nélkül

A Gyermelyi Holding élelmiszeripari vállalatcsoportnál a termelésben és a logisztikában bátran alkalmaznak olyan úttörő technológiai megoldásokat, mint például a Jungheinrich automata, lítiumion akkumulátorral működő targoncái.

 

 

 

A nagyvállalatnál nagy hangsúlyt fektetnek a hatékonyságra, ezért az elérhető legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazzák a termelésben és a logisztikában. A vállalatcsoport a tésztagyártásban, a malomipari szegmensben és a tojáságazatban is magas fokú automatizáltságra törekszik. Első automata magasraktárát egy évtizede állították üzembe. Az elmúlt években a malomipari szegmensben, illetve a tésztagyártásban rendkívül rövid idő alatt megduplázódott a piaci igény. Ez a felfutás arra késztette a céget, hogy bővítse a termelési és a logisztikai infrastruktúráját. A gyártási terület egy 11 600 raklap befogadására alkalmas automata magasraktárral egészült ki.

A tervezés során számos kihívással találták szembe magukat az anyagáramlás területén. Bederna Zoltán, a Gyermelyi Logisztika Kft. raktárvezetője: „Az infrastruktúra-bővítéssel létrejött, jelentősnek mondható belső szállítási útvonalak megtételére és kiszolgálására kerestünk hatékony megoldást. A talajszinten épített szállítópálya építését elvetettük, mert jelentős a helyigénye, illetve nagyban korlátozza az egyéb tevékenységeket. A függőpályás rendszert pedig a szállítandó paletták nagy tömege miatt zártuk ki. Egy olaszországi tésztagyárban tett látogatásunk során figyeltünk fel egy elektromos „önvezető” targoncára, amely egy gyártósor végéről a palettázott termékeket egy automata raktár átadópontjára szállította. A hazai anyagmozgatógép-forgalmazók kínálatában azonnal keresni kezdtük a hasonló, de igényeinkre szabott megoldásokat. Három ismert, nemzetközi gyártó gépeit és rendszereit vettük nagyító alá, és végül a Jungheinrich automata targoncáira és rendszer megoldására esett a választásunk.”

A vállalat alapvetően három feladatra keresett megoldást. Az egyik a tésztagyártásból és a malomüzemből a csomagolt és palettázott áruk szállítása az automata magasraktárak görgőpályás átadópontjaira. A másik feladat az automata raktárakból történő kitárolás, és a kitárolt áruk szállítása a kiszállítási területekre. A Jungheinrich AGV-k (Automated Guided Vehicle) harmadik feladata az automata raktárakból az áruk egy elkülönített kézi komissiózási területre szállítása. A termelőterületek és az automata raktárak görgős átadópontjai között mintegy 120-130 méter, az automata raktárak kitárolási/kiszállítási területei között 50 méter, míg az automata raktárak átadópontjai és a kisteherautós rakodóterület között 100 méter a távolság. A negyedik feladat, amit az önvezető targoncák látnak el: az automata raktárakból az elsődleges és másodlagos csomagolóanyagok szállítását a gyártósorok végén található csomagolóterületekre, egyfajta JIS-rendszer szerint. Amikor a gyártási területen a rendelkezésre álló csomagolóanyagok mennyisége meghatározott szint alá csökken, az operátor az ott elhelyezett terminálok egyikén megrendeli a szükséges mennyiséget a saját IT-rendszerünkön keresztül. Ezt a jelzést megkapja az érintett automata magasraktár, amely megkezdi a kitárolást, és jelzést küld az önvezető targoncák vezérlőszoftverének, amely optimalizált útvonalon az AGV-flotta egyik tagját az automata raktár átadópontjához küldi. Az AGV átveszi a csomagolóanyagot és az ellátandó gyártósor csomagolóterületére szállítja. Az emberi beavatkozás nélküli üzemmód az akkumulátorok cseréjére is vonatkozik.

Jungheinrich automata targoncák előnyei

„Meggyőző technológiai háttér, beleértve azt, hogy szériagépekről van szó, karbantartásmentes Li-ion akkumulátorokkal. A Jungheinrich Hungária Kft.-től magas szintű tanácsadást, majd pedig versenyképes ajánlatot kaptunk mind a rendszerelemekre, mind pedig a karbantartásokra, illetve a gyors reakcióidejű szerviz rendelkezésre állásának biztosítására. Ez utóbbi az automata targoncák esetében kiemelten fontos, hiszen egy esetleges meghibásodás esetén itt rendszerszintű beavatkozásra lehet szükség. Szintén lényeges szempont volt, hogy már hosszabb ideje üzemeltetünk Jungheinrich elektromos anyagmozgató gépeket, amelyekkel elégedettek vagyunk, emellett a cég szervizszolgáltatását is kiválónak értékeljük” – nyilatkozta Bederna Zoltán.

A Jungheinrich megoldása

A Gyermelyi Logisztika Kft.-nél összesen 8, lézernavigációs rendszerrel felszerelt ERC 215a típusú automata targoncát alkalmaznak, valamint két akkumulátortöltő állomást. A gépek, illetve berendezések működtetéséhez szükség van a több, eltérő funkcionalitású programrészből felépülő vezérlőszoftverre is. A logisztikai interfész szoftvermegoldás gondoskodik arról, hogy a Gyermelyi saját logisztikai szoftverén „keresztül” kommunikáljon az automata magasraktárak vezérlőszoftvereivel. Így váltak valóban önműködővé a Gyermelyi raktárai, ahol a vezető nélküli targoncák elindulnak és megérkeznek, kapuk nyílnak, targoncák szállítópályára emelnek raklapokat, vagy leveszik azokat az átadópontokról, és más területekre szállítják, beállnak az akkumulátortöltő-állomásokra, amelyeken automatikusan végbemegy az akkumulátorok töltése. Mindez emberi beavatkozás nélkül.

Idő- és költségmegtakarítás automatizálással - biztonságosan

Ahol drága vagy folyamatosan drágul a humánerő alkalmazása, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre munkaerő, ott egyre inkább megtérül az automatizálás. Az automata gépek és rendszerek teljesítménye teljesen egyenletes – működésük kiszámítható, ezért nagy biztonsággal tervezhetők a kapacitások, a műszakok.

Az automata targoncák üzemeltetése biztonságos, hiszen program szerinti parancsokat hajtanak végre, szenzorrendszereik rendkívül fejlettek, és a nemzetközi balesetvédelmi szabványoknak maximálisan megfelelnek. Gyorsan és biztonságosan reagálnak, ha bármi az útjukba kerül, még akkor is, ha maximális teherrel közlekednek. Ugyanakkor nem „túlérzékenyek”, azaz nem állnak meg indokolatlanul, ami azért fontos, mert a túlzott óvatosság a hatékonyság és kapacitáskihasználtság rovására menne.

Átlátható, önműködő és rugalmas

Az automata megoldások talán legfontosabb előnye a rendkívüli rugalmasság. A vevői igények akár rövidebb időszakokon belül is nagy hektikusságot mutathatnak, ezért e rendszer nélkül a forgalmi csúcsok, a készletek olykor drasztikus mértékű ingadozásának kezelése nehéz helyzet elé állítana. Az automatizált intralogisztika révén azonban nincs miért aggódni: ahogy növekszik a termelés és a raktárak kapacitásának kihasználtsága, úgy bővült a Jungheinrich-flotta. A rendszer felhasználói felületén okoseszközökről, számítógépekről bárhol, bármikor ellenőrizhetők a folyamatok, a gépek állapota és teljesítménye, illetve esetleges problémák esetén automatikus értesítés küldhető.

Az autó- és elektronikai ipar élen jár az automata megoldások alkalmazásában, bár e két ágazatban egyelőre inkább a gyártósorok anyagellátásában szerepet játszó vonatatók között jelentek meg az AGV-k. A növekvő bérköltségek, a szakképzett munkaerőhiány is hozzájárul az önvezető technológia terjedéséhez, de az automata rendszerek alkalmazásának előnyei e két kényszeren messze túlmutatnak. A termelés és a logisztika automatizálása nem luxusberuházás, és nemcsak a munkaerő kérdésekre ad választ, hanem olyan feladatok ellátására is megoldást jelenthet, amelyek kiszolgálása más technológiákkal már nem lehetséges vagy nem gazdaságos. Emellett egy automatizált rendszer a folyamatok állandó minőségének, illetve végső soron a versenyképesség záloga is.

 

 

 

Jungheinrich Profishop
 • Újdonság!
  Ameise elektromos raklapemelő
  Ameise elektromos raklapemelő

  Ingyenes házhoz szállítással!

  629.000 Ft Irány a webshop

 • KÖNNYŰ KEZELÉS!
  Jungheinrich AM 20 kézi raklapemelő
  Jungheinrich AM 20 kézi raklapemelő

  Profi minőség, rendkívüli erő.

  113.000 Ft-tól Irány a webshop