Call4Service
+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
AVO
Optimalizált fűszeradagolás

Vezető nélküli targoncák kötik össze az AVO fűszertartályait

"Ízek és technológia" - ez az AVO gyár sikerreceptje. Európa vezető fűszerspecialistája a további innovációk és megújulás érdekében úgy döntött, hogy optimalizálja intralogisztikai folyamatait.

Automatizálás és optimalizálás

Három fő igény döntött amellett, amiért az AVO üzemekben a szállítási feladatokat a vezető nélküli targoncákra (AGV-re) bízták. Az első szempont az volt, hogy a fűszerkeverékek összeállításánál nagyobb pontosságot akartak elérni. A második a receptúrák folyamatos visszakövetése és a harmadik a dolgozók tehermentesítése a standard, ismétlődő feladatok alól. Ezen kívül felmerült az igény arra, hogy kisebb töltőmennyiségeket keverjenek össze különböző komponensekből - mindezt mindenféle szennyeződés kiszűrésével.

Goran Milosevic
Az AVO-Werke üzemvezetője

"Nagyon örültünk, hogy a kezelők milyen könnyedén szerezték meg a szükséges ismereteket, és milyen gyorsan azonosultak az eszközökkel."

Automata, vezető nélküli targoncák

Néhány éve az AVO fűszergyártó vállalat üzemében lézerrel vezérelt automata, vezető nélküli targoncák vették át a fűszerek adagolását. Az a feladatuk, hogy a gyűjtőtartályokat maximális pontossággal a töltő és adagoló berendezések alá helyezzék.

A vezető nélküli targoncák előnye a lézernavigáció használata, ami optimális útvonalakat biztosít, valamint segítségükkel szállításokból származó károk teljesen kiküszöbölhetők. Gyakorlatilag 98 százalékos készenlétükkel rendkívül megbízhatóak, csökkentik a személyi költségeket és standardizálják a folyamatokat.

További előnyük, hogy egyszerűen integrálhatóak a már meglévő infrastruktúrába és az automata üzemeltetésnek köszönhetően a feldolgozási és várakozási idő megszűnik. A lézernavigáció alkalmazásával nincs szükség a talajban elhelyezett vezetőszálakra, így az AGV környezetében a raktárszerkezet bármikor rugalmasan átalakítható, amennyiben a gyártási folyamatok megváltoznak.

Az AVO-nál alkalmazott vezető nélküli targonca alapja az EKS 210 típusú vertikális komissiózó targonca. A döntést segítette, hogy a gép teherbírása 1000 kilogramm, menetsebessége kilenc kilométer óránként és rendkívül fordulékony, ami a helyenként szűkös fűszeradagolás során feltétlenül szükséges.

Rugalmasság és önállósság

Goran Milosevic, az AVO gyár üzemvezetője így nyilatkozott: Korábban elsősorban manuálisan szállítottuk az alapanyagokat. Amikor az automatizálás mellett döntöttünk, nem volt más alternatíva az AGV-n kívül." Az automatizálás előtt az üzemben nyolc nyersanyagot tudtak kezelni, az automatizálás után pedig 40 fűszert adagolnak és töltenek nap mint nap.

Érthető, hogy Goran Milosevic rendkívül elégedett az AGV-vel: "Bármikor ismét ezt a rendszert választanám. Meglepett, hogy a kezelők milyen könnyen  megtanulták megszerezték a szükséges ismereteket és milyen gyorsan elfogadták a gépeket. Más érdeklődő ügyfelek is jönnek hozzánk, hogy információt gyűjtsenek az AGV működéséről."