+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Coca Cola
09/28/2021

A Coca-Cola HBC a Jungheinrichet bízta meg lengyelországi raktárának automatizálásával

42 méter magas önhordó szerkezetű magasraktár (Silo).

Híddal összekötött egysínes megoldás új szállítási útvonalakhoz.

Minden eszköz egy kézből.

A Coca-Cola HBC Lengyelországban, Radzyminban található telephelyén a Jungheinrichet bízta meg az automatizálási megoldás kivitelezésével. Új raktárrendszerrel bővítik a már működő berendezéseket a legmodernebb technológia alkalmazásával. Az építkezés részben működő üzemeltetés mellett fog zajlani. 2022-re tervezik az üzembe helyezést.

A cél a rendelkezésre álló terület teljes kihasználása, új raktárkapacitás teremtése és nagyobb forgalom lebonyolítása: ezek szerepeltek a Coca-Cola HBC Jungheinrichnek átadott megbízásában. A hamburgi intralogisztikai szakértő vállalat egy 42 méter magas 60 méter hosszú önhordó szerkezetű (silo) magasraktárt épít a célok megvalósítására. Így maximális térkihasználás valósítható meg nagyfokú rakodási teljesítmény mellett. Az automata magasraktárban összesen négy folyosót terveznek, ahol akár 14.000 italraklap is elfér, melyek dupla mélységben kerülnek betárolásra. A raktár magasraktári részén minden folyamat teljesen automatizált lesz. A Jungheinrich szakértőinek koncepciója szerint a raktár opcionálisan tovább bővíthető: a későbbiekben igény esetén a raktár további folyosókkal könnyen és folyamatos üzemeltetés mellett kiegészíthető.

A Jungheinrich új raktári megoldásával a gyártástól induló szállítási útvonalak is hatékonyabbá válnak. Ennek érdekében a szakértő vállalat átépítette és bővítette a meglévő szállítópályákat: a rendszer lelke egy híddal összekötött egysínes rendszer. Ez szállítja a kész italpalackokat valamennyi raktárhelyre - mind az új magasraktárba, mint pedig az automata raktárba. A Jungheinrich egyedire szabott intralogisztikai koncepciója optimális anyagáramlást biztosít az üzem különböző területei között.

„Szymon Matulka, a Coca-Cola HBC Lengyelországért és a balti állomokért felelős BU Engineering managere így nyilatkozott: „Ez a megoldás számunkra rendkívül különleges. Az automatizált magasraktárral és az újragondolt szállítási útvonalakkal új mértéket teremtünk a hatékonyság és a biztonság terén. Ennek köszönhetően folyamatosan biztosítani tudjuk termékeink nagyfokú rendelkezésre állását.”

A Jungheinrich leányvállalata, a MIAS által gyártott raktári felrakógépek rendkívül gyors rakodást tesznek lehetővé az automata raklapos raktárban. A speciális eszközöknek köszönhetően az áru ki- és betárolása akár hét tonnáig maximális sebességgel történik. Igény esetén itt is további gépek telepíthetők. Emellett a jelenleg működő raktárirányítási rendszert (WMS) is lecserélték. A jövőben a Coca-Cola HBC a teljes raktározásra, amely különböző intralogisztika megoldásokat foglal magába, mindössze egy WMS rendszert fog alkalmazni. Ezen keresztül fognak valamennyi berendezést és folyamatot vezérelni. A szoftver segít abban, hogy felismerje a lehetséges optimalizálási pontokat, mint például az áru elosztása a különböző raktárhelyek között.

Lech Sowinski, a Jungheinrich logisztikai rendszerkért felelős projektmenedzsere kifejtette: „A legmodernebb intralogisztika számunkra a Jungheinrichnél hatékony és gazdaságos raktári koncepciót jelent. Pontosan ilyen az a megoldás, amit Lengyelországban a Coca-Cola HBC számára kidolgoztunk. Az új raktár optimális anyagáramlást biztosít. Mivel minden eszköz egy kézből, egy szállítótól származik, a rendszerek közötti integráció és kommunikációs gyorsan, optimálisan kivitelezhető.”