+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
JT Energy System
01/20/2022

A JT Energy Systems 25 MW akkumulátortárolót épít

A legnagyobb akkumulátortároló Szászországban

Használt lítiumion akkumulátorok újrahasznosítása

Az elektromobilitás és az energiaváltás intelligens összekapcsolása

Hamburg/Freiberg, 18.01.2022 - A JT Energy Systems második életet biztosít a használt lítiumion akkumulátoroknak, és a jövőben CO2-semleges akkumulátorokat fog gyártani: a Jungheinrich és a Triathlon közös vállalkozása a szászországi Freibergben egy rendkívül rugalmas, 25 MW csúcsteljesítményű akkumulátortároló létesítményt épít. Az üzem a legnagyobb a maga nemében Szászországban és az egyik legerősebb Németországban. A nagyméretű tárolórendszer többek között használt lítiumion akkumulátor modulokból áll, amelyeket az elektromos targoncákban és az autóiparban való sikeres alkalmazásuk után itt újra felhasználnak. A jövőben az akkumulátortároló létesítményt arra fogják használni, hogy egyedi igényeknek megfelelően 100 %-ban CO2-semleges akkumulátorokat állítsanak elő a telephelyen. A megaakkumulátor feladata a regeneratív villamos energia köztes tárolása, az elektromos hálózat stabilizálása és a sürgősen szükséges csúcsteljesítményű energia biztosítása. A projektet a helyi Tricera Energy GmbH nagyméretű akkumulátortároló szakértői valósítják meg. Ezzel az ambiciózus projekttel a résztvevő vállalatok az energiaváltást mozdítják elő, és rámutatnak az elektromobilitás és az energiaváltás intelligens hálózatba szervezésében rejlő lehetőségekre. A használt járműakkumulátorok újrahasznosítása a helyhez kötött tárolórendszerekben a Jungheinrich fenntarthatósági stratégiájának kulcsfontosságú eleme az erőforrások hatékony és gazdaságos felhasználása érdekében, a körforgásos gazdasággal összhangban.

Az elektromos gépekben használt lítiumion akkumulátorok újrafelhasználása különösen hatékony, fenntartható és erőforrás-kímélő lépés az energiaváltás terén. A használt energiamodulokat a JT Energy Systems osztályozza és szükség esetén felújítja, hogy a felhasznált erőforrások maximális élettartamát biztosítsa. A lítiumion akkumulátorokkal szerelt elektromos járművek évek óta erősen növekvő részaránya miatt a JT Energy Systems arra számít, hogy a jövőben egyre több akkumulátor-kapacitást használnak, második életet biztosítva ezeknek az akkumulátoroknak a helyhez kötött tárolókban.

"Az elektromobilitás fellendülőben van. Ma világszerte több mint 1 millió Jungheinrich elektromos targoncát használnak, amelyek gyorsan növekvő hányada a legkorszerűbb lítiumion technológiával van felszerelve. A lítiumion akkumulátorok különösen tartósak, hosszú az élettartamuk. Általában hosszabb ideig használhatók, mint azok a targoncák, eszközök, amelyek számára sok éven át energiaforrásként szolgálnak. Az olyan helyhez kötött energiatároló rendszerek, mint a freibergi, logikus következménye a lítium-ion akkumulátorok második életre történő felhasználásának, és így jelentősen hozzájárulnak az energiaváltáshoz" - magyarázza Reinhild Kühne, a JT Energy Systems ügyvezető igazgatója.

A JT Energy Systems vállalatot 2019-ben alapította közösen a hamburgi székhelyű Jungheinrich intralogisztikai specialista és a Triathlon akkumulátorgyártó. A közös vállalat ipari felhasználású elektromos eszközökhöz gyárt energiarendszereket. A szászországi Freibergben működő vállalat az innovatív és fenntartható energia- és akkumulátor-rendszerek iránti gyorsan növekvő keresletet szolgálja ki. A vállalat különleges szakértelemmel rendelkezik a használt lítiumion akkumulátorok javításában és újrafeldolgozásában. Az akkumulátorok hátralévő élettartamának osztályozásában és értékelésében a vállalat a drezdai székhelyű NOVUM engineerING GmbH know-how-jára támaszkodik, amely az AI-alapú akkumulátor-felügyelet szakértője.

A nagyméretű akkumulátortároló rendszert a helyi székhelyű Tricera Energy GmbH partnercég tervezi és építi, és a tervek szerint 2022 őszére készül el. A vállalat a helyhez kötött tárolási technológiákra és ipari tárolási megoldásokra specializálódott. A JT Energy Systems és részvényesei, a Jungheinrich és a Triathlon fontos lépést tesznek a fenntarthatósági stratégiájuk következetes megvalósításában azzal, hogy a jövő technológiájába fektetnek.

Jungheinrich

Az 1953-ban alapított Jungheinrich nemzetközileg vezető vállalat az üzemen belüli logisztika területén. Anyagmozgató gépek, automata rendszerek, valamint szolgáltatások széles választékával a Jungheinrich átfogó megoldást nyújt ügyfeleinek egy kézből, az Ipar 4.0 kihívásainak megfelelően. A hamburgi székhelyű konszern világszerte 40 országban saját értékesítési vállalattal, további 80 országban pedig partnervállalatokkal van jelen. Jungheinrich több mint 18.000 munkavállalót foglalkoztat és 2020-ban 3,81 milliárd € forgalmat bonyolított le. A Jungheinrich részvényeit az MDAX-on jegyzik.

Tricera Energy GmbH

A Tricera Energy GmbH rugalmas és moduláris akkumulátortároló rendszerekkel járul hozzá a keresletorientált, regeneratív energiaellátáshoz, és így segíti az energiafordulatot. Mind az önálló, mind a hibrid akkumulátoros tárolási megoldások (akkumulátor + PV/Wind/X) megvalósulnak. Stratégiai partnercégein keresztül a vállalat hozzáfér az értéklánc nagy részeihez, az akkumulátormodultól a kész teljes rendszerig. Ez lehetővé teszi az első, második és utolsó élettartamú akkumulátor-tároló rendszerek új koncepcióinak kifejlesztését.