+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Sajtó
11/30/2020

A Jungheinrich a feszült piaci környezet ellenére jól teljesít

Íme a 2020. év első kilenc hónapjának legfontosabb számai. A Jungheinrich az eredetileg vártnál jobban vészelte át a koronavírus miatt kialakult válságot. 

A konszern árbevétele az év első kilenc hónapja után 2,72 milliárd eurót tett ki (előző évben 2,97 milliárd eurót). A visszaesés tehát lényegesen kisebb volt, mint amitől nyáron még tartottak. A beérkező új megrendelések összege 2,73 milliárd euró. A költségcsökkentés és a likviditás biztosítása érdekében tett korai intézkedéseknek köszönhetően a COVID-19 járvány kevésbé negatívan hatott a Jungheinrich eredményeire. A vállalat megbízható likviditási tartalékkal rendelkezik, és az elmúlt hónapokban olyannyira csökkentette nettó adósságát, hogy a harmadik negyedév végén 66 millió euró nettó követelése. A forgalomhoz nagyban hozzájárult az előző évhez képest stabil részesedésével a Jungheinrich ügyfélszolgálata, így biztosította, hogy a vállalat a korona-válságban is jó eredményeket ért el. Az elmúlt néhány hétben az ügyfelek ismét egyre növekvő kereslete figyelhető meg a vállalat iránt. Ennek alapján a Jungheinrich október 21-én felfelé korrigálta a teljes 2020. évre vonatkozó előrejelzését.

Dr. Volker Hues, a Jungheinrich AG pénzügyi igazgatója, kijelentette: „A Jungheinrich a 2020. év első kilenc hónapjában a COVID-19 pandémia következtében kialakult nehéz piaci helyzet ellenére jól állta a sarat. Kifizetődött, hogy már az előző év folyamán elkezdtük a felkészüést. Korán bevezetett és következetesen végrehajtott hatékonyságnövelő és költségcsökkentő intézkedéseink elérték a kívánt hatást, és a válság csúcspontján segítettek abban, hogy számainkat stabilizálni tudjuk. Ennek

pozitív hatásai érezhetők most a Jungheinrich eredményében. A vállalat megerősödve kerül ki a korona-válságból. A határozott adósságcsökkentésnek és a likviditási tartalékok felhalmozásának köszönhetően felvérteztük magunkat a COVID-19 járvány esetleges téli súlyosbodására is. Az elkövetkező hetekben és hónapokban munkatársaink egészségének védelme és szállítási képességünk biztosítása továbbra is elsődleges fontossággal bír. Az igazgatóság szeretne a Jungheinrich összes dolgozójának köszönetet mondani. A válság során egy csapatként bizonyítottak, és a nehéz körülmények között is kiváló munkát végeztek. A világjárvány okozta rendkívüli teherviselést a vállalat elismeri és értékeli, így idén egyszeri "korona-prémiumot" fizet minden munkavállalójának.”

Fejlemények 2020 január és szeptember között

Új megrendelések és rendelésállomány

Az év első kilenc hónapjában a darabszám szerinti új megrendelések, melyekhez az új gépekre, valamint a bérelt eszközökre vonatkozó rendelések is tartoznak, 80,7 ezer gépet tettek ki. Ez 14 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában (94,1 ezer jármű). A beérkező megrendelések értéke, amely magában foglalja az valamennyi üzleti területet – új gépeket, bérelt és használt berendezéseket, valamint az ügyfélszolgálatot – 2.732 millió euró volt, amely 9 százalékkal alacsonyabb az előző évinél (3.014 millió euró). Az új üzletkötések rendelésállománya 2020. szeptember 30-án 833 millió eurót tett ki, ezzel pedig 124 millió euróval, ill. 13 százalékkal alacsonyabb, mint a tavaly elért érték (957 millió euró). A 2019 végi rendelésállományhoz képest a rendelésállomány a koronajárvány kitörése ellenére 46 millió euróval, azaz 6 százalékkal emelkedett.

Eredmény és pénzügyi helyzet

A 2020 januárjától szeptemberig tartó időszakban a Jungheinrich-vállalatcsoport kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredménye (EBIT) 150,2 millió euró lett (előző évben 197,3 millió euró volt). Az árbevétel-arányos jövedelmezőség (EBIT-ROS) 5,5 százalékot tett ki, ez az előző év azonos időszakában 6,6 százalék volt. Az adózás előtti eredmény (EBT) kilenc hónap után 133,8 millió eurónál jár (előző év: 183,3 millió euró). Az EBT megtérülés (EBT-ROS) 4,9 százalék volt (előző év: 6,2 százalék).

Előrejelzések módosítása

Annak ismeretében, hogy a piaci és üzleti eredmények jobban alakultak, mint amit nyáron vártak, a Jungheinrich módosította a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését, melyet egy ad-hoc bejelentéssel tett közzé 2020. október 21-én. A Jungheinrich AG igazgatósága a teljes 2020. évre a konszern várható árbevételét 3,5 milliárd euró és 3,7 milliárd euró között várja. Az EBIT 2020-ban az aktuális megítélés szerint 180 millió euró és 230 millió euró között lesz. Az EBIT-jövedelmezőség 5,1 százalék és 6,2 százalék között fog mozogni. Ezen kívül a Jungheinrich arra számít, hogy az üzleti év végén nem mutat majd nettó adósságot, hanem egy 50 millió euró fölötti nettó eszközállománnyal fog rendelkezni.