Call4Service
+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Pezsgőbontás az automatizált jövőre: önvezető targoncák a spanyol Codorníunál
03/29/2021

Pezsgőbontás az automatizált jövőre: önvezető targoncák a spanyol Codorníunál

A Codorníu, Spanyolország vezető minőségi bor- és pezsgőtermelője, a Jungheinrichet bízta meg azzal, hogy automatizálja a raklapmozgatást a Barcelona közelében, Sant Sadurní d’Anoiaban működő telephelyen.

A palackban érlelt pezsgők (cava) világszerte legnagyobb gyártójaként ismert Codorníu 14 borospincét üzemeltet. Annak érdekében, hogy a vállalat megbirkózzon ezzel a nagy termelési volumennel, a részben automatizált és digitalizált anyagáramlást AGV, azaz önvezető targoncarendszer támogatja, amely különösen megbízható és stabil szállítási folyamatokat garantál.

A Jungheinrich Codorníunak nyújtott megoldását a manuális és az automatizált raktárüzem hatékony kombinációja jelenti. Ehhez a Jungheinrich kilenc önvezető targoncát szállított a spanyol vállalatnak. Ez a kilenc ERC 213a típusú targonca végzi az áruk zökkenőmentes szállítását a polcos- és tömbraktárak között, melyek együttesen több mint 6.000 tárolóhellyel rendelkeznek. A raktárakban az AGV-k biztosítják a raklapok pontos egymásra helyezését és a rakatok szakszerű megbontását is.

Az ERC 213a önvezető targonca kompakt kialakításának köszönhetően ideális választás a szűkebb útvonalakon végzendő munkákhoz, miközben 1.300 kg rakományt akár 3.800 mm magasra képes emelni. Az elektromosan szabályozott, erős emelőmotor kíméletes és csendes emelésről, ill. süllyesztésről gondoskodik, még nagy magasságok esetén is. A targoncákat egy vezérlő szoftver irányítja. A navigáció lézerrel működik. A 700 méter hosszú útvonal mentén felszerelt reflektorpanelek segítik az ERC 213a tájékozódását a raktárakban.

Az AGV-ket személyvédelmi szkennerrel látták el, hogy egy ilyen vegyes üzemű raktárban is garantálni tudják a hagyományos targoncák és gyalogosok biztonságát.  A szkennerek folyamatosan felügyelik a targonca környezetét, és ha akadályt észlelnek, a targonca biztonságos távolságban megáll az adott személy vagy tárgy előtt.

A Jungheinrich automatizálási megoldása ez esetben egy meglévő informatikai rendszerhez csatlakozik. Az új AGV problémák nélkül integrálható egy logisztikai interfészen keresztül a Codorníu raktárirányítási rendszerébe (WMS). Ezzel lehetővé válik a dolgozók és targoncák közötti gördülékeny kommunikáció, de a raktárfolyamatok átláthatósága is.

Ugyanakkor a fejlett lítiumion-technológia magas anyagmozgatási teljesítményt és maximális rendelkezésre állást garantál, hiszen az autonóm targoncákat automata feltöltő funkcióval szerelték fel. Az AGV automatizálja a rutinszerű, standard, ismétlődő műveleteket, és lehetővé teszi a Codorníunak, hogy a dolgozóit lényegesen jobban és hatékonyabban tudja foglalkoztatni. Ezzel óriási idő- és költségmegtakarítást ér el, de a szűkös erőforrásokat is észszerűen használja fel.