Call4Service
+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Nem csak a sípályán profik: az Atomic Austria a Jungheinrich automata megoldását választotta
01/15/2021

Nem csak a sípályán profik: az Atomic Austria a Jungheinrich automata megoldását választotta

Az Atomic Austria sífelszerelés-gyártó, globális cég, amely a finn Amer Sports Grouphoz tartozik, az osztrák Altenmarktban a Jungheinrichet bízta meg disztribúciós raktárának bővítésével, ahol egy automatizált, kartondobozok raktározására alkalmas magasraktárt építettek 20 millió euró befektetéssel.

A Jungheinrich 2019 júniusa óta, mint fővállalkozó, illetve szoftver- és vezérlés-beszállító vett részt a projektben, melyet a közelmúltban határidőre sikerült átadnia – a koronavírussal összefüggő karanténszabályok és a beszállítókkal szükséges  intenzív egyeztetések ellenére.

A dinamikus növekedésnek és az Anifban található telephely integrációjának következtében Altenmarktban jelentősen megnőtt az árumennyiség és a forgalom, így az Atomicnak több helyre volt szüksége a sífelszerelések és más sportcikkek kiküldéséhez a világ minden tájára.

Ma már 58.600 tárolóhely áll rendelkezésre egy 60 m hosszú, 26 m széles és 25 m magas, siló magasraktárban.

A Jungheinrich az önhordó szerkezetű magasraktár mellett – melyhez az acélszerkezet és állványkiszolgáló gépek (változó szélességhez alkalmas rakománykezelő-eszközökkel) is tartoznak – a szállítópályát, a beérkező áruk és a komissiózás számára kialakított munkaállomásokat, valamint a vezérlést, a tűzvédelmi kapukat és a szoftvert is biztosította. A hamburgi nagyvállalat hagyományos targoncáinak, melyeket már sok éve használnak Altenmarktban, továbbra is a bejövő és kimenő áru rakodása a feladata.

Különleges hatékonyság: a tervezőiroda által javasolt hét folyosó helyett a Jungheinrich a raktárt öt folyosóra tudta csökkenteni egy okosan kigondolt rendszernek köszönhetően, amely a dobozokat méret szerint csoportosítja, majd e szerint párosítja.

Ezáltal a rendszer összesen 37 különböző méretű, többnyire tárolóláda és tálca nélküli rakodóegységet ismer fel és tárol nyolc-tíz egységben polconként. Az automatizált raktározás és az okos anyagmozgatási technológia állnak a középpontban.

A folyamatokat a Jungheinrich Warehouse Control System (WCS) vezérli:

a 400 méter hosszú szállítópálya része az automata doboz-felismerő rendszer, melynek során 3D-s mérést végeznek és megmérik a tömeget. Szenzorok és számos kamera a kontúrellenőrzés és a kiválogatás során észleli a kitüremkedéseket vagy horpadásokat a kartondobozokon.

A projekt hosszú távú sikere szempontjából azonban döntő fontosságú az ügyfélszolgálat, a szervizkapcsolat. Andreas Ausweger, a Jungheinrich Austria ügyvezető igazgatója erről így nyilatkozott: „Nemcsak a targoncaforgalmazás, hanem az automatizálási megoldások terén is világszerte átfogó, kiváló szakemberekből álló hálózattal rendelkezünk.” A szervizes munkatársak igény esetén gyorsan a helyszínre érkeznek. Ez fontos érv a Jungheinrich mellett, hiszen ha a központi raktárban egy berendezés leáll, az a vállalatnak pénzbe kerül.

Kaja Slizowska, projektmenedzser az Atomicnál, így foglalta össze: „Az Atomic nagy hagyománnyal rendelkező vállalat a síiparban, ugyanakkor felkészült a jövő kihívásaira. Az új technológiák, mint például az automatizálás, jelentős szerepet játszanak a gyártásban és a logisztikában.”