+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Az intralogisztika úttörője
03/31/2022

Az intralogisztika úttörője

A Jungheinrich fenntartható értéket teremt és 2021-re rekord eredményeket jelentett be

  • Beérkező megrendelések: 4,87 milliárd euró (+28,9 százalék)
  • Nettó árbevétel: 4,24 milliárd euró (+11,3 százalék)
  • EBIT: 360 millió euró (+65,1 százalék)
  • EBIT-ráta: 8,5 százalék
  • Javasolt osztalék: 0,68 EUR elsőbbségi részvényenként
  • Ad hoc jelentés a növekvő gazdasági bizonytalanságok miatt
  • Az Oroszország és Ukrajna közötti háború miatt megnövekedtek az általános gazdasági kockázatok.
  • Előrejelzés 2022-re: nyereséges növekedés, kisebb lendülettel

A Jungheinrich március 24-én éves sajtótájékoztatóján ismertette 2021. évi üzleti eredményeit. A koronavírus miatti válság és a feszült ellátási láncok ellenére a csoport rekordot ért el a beérkező megrendelések, a nettó árbevétel és a nyereség terén. A folyó 2022-es évre a vállalat a növekvő kockázatok és a nagy gazdasági bizonytalanságok ellenére a nyereséges növekedés folytatására számít, bár az eredetileg tervezettnél kisebb lendülettel. Ennek fényében a vállalat március 24-én ad hoc közleményben tette közzé 2022-re vonatkozó előrejelzését.

A Jungheinrich vállalati történelmének legsikeresebb pénzügyi évére tekint vissza. A folyamatos gazdasági korlátok és a koronaválság miatt az ellátási láncokat továbbra is érintő kihívások ellenére a Jungheinrich-csoport rendelésállománya és nettó árbevétele 2021-ben az eredetileg tervezettnél erőteljesebben nőtt. "Nagyon elégedettek vagyunk a 2021-es pénzügyi év alakulásával" - mondta Dr. Lars Brzoska, a Jungheinrich AG igazgatótanácsának elnöke. A Jungheinrich termékek és szolgáltatások iránti tartósan nagyon jó keresletnek köszönhetően a beérkező megrendelések és a nettó árbevétel már most meghaladta az év során kitűzött célokat. A beérkező megrendelések rekordszintet értek el 4,87 milliárd euróval, míg a konszolidált nettó árbevétel szintén minden idők legmagasabb értékét érte el 4,24 milliárd euróval. Az EBIT nagyon jelentősen, 360 millió euróra javult, ami 142 millió euróval több az előző évinél, ami 65 százalékos növekedést jelent. Az EBIT-ráta is egyértelműen meghaladta az előző évi értéket, és 8,5 százalékra emelkedett. Az EBT 349 millió eurót tett ki. Az EBT-ráta 8,2 százalék volt. "A 2021-es pénzügyi évet azzal a céllal kezdtük, hogy egy világjárványos évben nyereségesen növekedjünk és fenntartható értéket teremtsünk. Ezt elértük" - mondja Dr. Brzoska.

Az előző évhez hasonlóan 2021-et is jelentősen befolyásolta a koronajárvány a globális ellátási láncokban. Ezért még mindig nagy erőfeszítéseket igényelt a Jungheinrich anyagellátásának biztosítása. A vállalat azonban célzott és sikeres ellátási lánc-menedzsmenttel nagymértékben megakadályozta a termelés leállását üzemeiben. A költségnövekedést a sikeres hatékonysági intézkedések és a megfelelő árkiigazítások ellensúlyozták. Ennek fényében a Jungheinrich AG igazgatótanácsa a 2022. május 10-i éves rendes közgyűlésen törzsrészvényenként 0,66 € és elsőbbségi részvényenként 0,68 € osztalékot javasol. Ez 61 százalékos, illetve 58 százalékos növekedésnek felel meg az előző évhez képest. Az osztalék is minden idők legmagasabb szintjére emelkedik.

2022 februárja óta a makrogazdasági kockázatok jelentősen megnövekedtek. Az Ukrajna elleni orosz agressziós háború nemcsak az érintett országokkal folytatott üzletekre van érezhető hatással, hanem jelentősen növeli a gazdasági fejlődés bizonytalanságát egész Európában és azon túl is.

Mindazonáltal a Jungheinrich AG igazgatótanácsa alapvetően arra számít, hogy a piaci kereslet jól alakul, és így a csoport továbbra is nyereségesen fog növekedni, amint azt a vállalat március 24-én ad hoc közleményben bejelentette. Az igazgatóság jelenleg a beérkező megrendelések enyhe csökkenésével számol az előző évhez képest. A csoport 2022. évi értékesítésére vonatkozóan az előző évinél valamivel magasabb érték várható, tekintettel az ellátási láncokban továbbra is fennálló szűk keresztmetszetekre. Az EBIT és az EBT várhatóan az előző évi értékek alatt marad. Az EBIT és az EBT hozama is várhatóan jelentősen alacsonyabb lesz az előző évhez képest. Ami az anyagköltségek alakulását illeti, a vállalat - a már most is nagyon magas szintről kiindulva - további érezhető növekedést feltételez 2022 folyamán. Az előrejelzés még nem veszi figyelembe a háború további negatív hatásait, amelyeket nem lehet véglegesen felmérni. "A gyorsan változó körülmények miatt jelenleg nem lehet pontosan megítélni, hogy az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók milyen hatással lesznek az üzletmenetünkre. Intenzíven dolgozunk a lehetséges hatások jelenlegi felmérésén, valamint a közeli és a közép- és hosszú távú jövőre vonatkozó tervek kidolgozásán" - magyarázza Dr. Brzoska.

A Jungheinrich folytatja a 2025+ vállalati stratégia szisztematikus végrehajtását azzal a céllal, hogy valamennyi érdekelt fél számára fenntartható értéket teremtsen. Ennek érdekében 2022-re a személyzeti kapacitások bővítését tervezik, különösen az automatizálás, a digitalizáció, az energiarendszerek, a hatékonyság, a globális lábnyom és a fenntarthatóság stratégiai területein. A Jungheinrich 2021-ben felülvizsgálta és kiigazította stratégia célkitűzéseit. Ennek megfelelően a csoport nettó árbevétele 2025-re organikusan 5,5 milliárd euróra nő, az EBIT-árrés pedig a 8 és 10 százalék közötti tartományba kerül. Európán kívül a cél az eladások 20 százalékos részesedése.

A teljes beszámoló itt érhető el: https://annualreport2021.jungheinrich.com/