Call4Service
+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Együttműködés a TRUMPF és a Jungheinrich között
01/11/2021

Együttműködés a TRUMPF és a Jungheinrich között

A TRUMPF vezető nélküli szállítórendszereket integrál ügyfelei fémlemez-megmunkáló folyamataiba. A két vállalat szaktudásának egyesítése hatékonyabb anyagáramlást biztosít a hálózatba kapcsolt gyártásban.

A csúcstechnológiát képviselő TRUMPF vállalat és a nemzetközi automatizálási specialista, a Jungheinrich, a jövőben együttműködnek a lemezmegmunkálás intralogisztikai megoldásain. Az erről szóló megállapodást a két vállalat 2020 decemberében írta alá. Ennek keretében a Jungheinrich olyan önvezető targoncákat szállít, amelyek a különféle szerszámgépek és raktárpozíciók között önállóan szállítják a fém darabokat. A TruTops Fab nevű gyártásvezérlés segítségével a TRUMPF hatékonyabb logisztikai folyamatokat biztosít a gyártás során, az ügyfeleket pedig azzal támogatja, hogy az önvezető szállítórendszerek integrálásához személyre szabott tanácsokkal szolgál, elvégzi az üzembehelyezést és az oktatást, valamint további szolgáltatásokat biztosít. „Örömünkre szolgál, hogy két ilyen nagy hagyománnyal rendelkező vállalat, mint amilyen a TRUMPF és a Jungheinrich, csúcsminőségű technológiai partnerséget alakított ki. Közösen olyan digitalizálási megoldásokat fejlesztünk a lemezmegmunkálásban, melyek megfelelnek a jövőbeni kihívásoknak. A logisztikai folyamatok átalakítása jelentős hatékonyságnövelést eredményezett a lemezmegmunkálás terén” – közölte Thomas Schneider, a TRUMPF Machine Tools fejlesztési igazgatója. A hamburgi székhelyű Jungheinrich számára is előnyökkel jár az együttműködés „Ez a partnerség a mi logisztikai megoldásainkat közvetlenül a feldolgozóipar gyártócsarnokaiba juttatja el mindenütt a világban. A lemezmegmunkálóknak a jövőben nem kell váltaniuk a különböző technológiai rendszerek között, hanem egy mindenre kiterjedő megoldást kapnak, egyetlen forrásból” – mondta Markus Heinecker, a vállalat automatizált rendszerekért (vezető nélküli targoncák, AGV) felelős alelnöke. A két vállalat megoldása már bizonyított a chicagói és a ditzingeni TRUMPF okosgyárakban. A kézzel végzett szállításokat automatizálták és jelentősen lerövidült a gépek melletti tárolási idő.

Az anyagáramlás felgyorsítása a gyártásban

A TRUMPF az önvezető járművek számára továbbfejlesztette TruTops Fab elnevezésű gyártási szoftverét. Ez a gyártási terv szerint rangsorolja a szállítási megrendeléseket, melyeket valós időben továbbít a Jungheinrich szállítási rendszerei felé. A szoftver így hatékonyabb anyagáramlást tesz lehetővé a fémmegmunkálásban. „A kompetenciák és a műszaki szakértelem egyesítésével képesek vagyunk ügyfeleink egyre összetettebb elvárásait a lehető legjobban kielégíteni. A logisztikai rendszerek specialistájaként a Jungheinrich ideális módon egészíti ki a mi smart-factory-megoldásainkat” - jelentette ki Schneider.

Az anyagmozgató eszközök kiindulópontja és célállomása a gépeken vagy egy raktárban található dokkoló egység. A targoncákat érzékelőkkel szerelték fel, ezáltal a fémmegmunkálás összes logisztikai folyamata digitálisan rögzíthető. Amikor egy önvezető targonca euró raklapot szállít a lyukasztó, a lézervágó, a hajlító vagy a lézeres hegesztőgéphez, ezt automatikusan jelzi a felelős gépkezelő munkahelyének. A targoncák azt is biztosítják, hogy a következő művelethez időben rendelkezésre álljanak raklapok a munkadarabok vagy az anyagok elhelyezéséhez. A gépkezelőnek már nem kell logisztikai feladatokkal foglalkoznia, hanem maximálisan a gépnél végzett munkára koncentrálhat. A táblagépen pedig a teljes üzemen belüli logisztikáról áttekintést nyerhet.

TRUMPF

A csúcstechnológiás megoldásokat kínáló TRUMPF a szerszámgépek és a lézertechnika területén nyújt gyártási megoldásokat. A vállalat tanácsadási, platform- és szoftverajánlatok révén ösztönzi a termelőipar digitális hálózatba kötését. A TRUMPF a rugalmas lemezmegmunkáláshoz való szerszámgépek és az ipari gyártáshoz használt lézerek területén piacvezető, a technológia területén pedig vezető vállalat.

A 2019/2020-ban a mintegy 14.300 munkatársat foglalkoztató vállalat 3,5 milliárd eurós árbevételt ért el. Több mint 70 leányvállalatával a csoport szinte az összes európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában is jelen van. A gyártási helyszínek Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Ausztriában és Svájcban, Lengyelországban, Csehországban, az USA-ban, Mexikóban, Kínában és Japánban találhatók.