+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Zöldre vált a Jungheinrich
03/10/2021

Zöldre vált a Jungheinrich

A Jungheinrich valamennyi németországi telephelye - köztük a vállalat hat gyára – mostantól kizárólag környezetbarát villamos energiával működik. A külföldi telephelyek és gyárak átállása zöld áramra a közeljövőben várható. 

A konszern a megújuló villamos energiára történő váltással egyedül Németországban mintegy 15.500 tonna széndioxiddal csökkentette éves üvegházhatású gázkibocsátásának mennyiségét, így újabb lépést tett a klímasemlegesség felé.

A múlt év novemberében bemutatott stratégiájában a Jungheinrich a fenntarthatóságot helyezte vállalati tevékenységének középpontjába, melynek eléréséhez ambíciózus célokat tűzött ki. A klímasemlegesség elérése ezen célok között található. A valamennyi németországi telephelyet érintő, már környezetbarát villamos energiára történő átállással a konszern nagy lépést tett meg a fenti cél elérése felé. „Az éghajlatváltozás napjaink egyik legsürgetőbb problémája. Mi a Jungheinrichnél azt a célt tűztük ki, hogy vezető szerepet vállalunk a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Azzal, hogy az áramellátásban átálltunk a megújuló energiahordozókra, nagymértékben hozzájárulunk a fenntarthatósághoz”, nyilatkozta Dr. Lars Brzoska, az Igazgatótanács elnöke.

Következő lépésként a Jungheinrich a külföldi telephelyek átállítását tervezi környezetbarát elektromos energiára. A konszern ezzel egyidejűleg elkezdte telephelyeit felszerelni napelemes rendszerekkel annak érdekében, hogy saját maga termeljen környezetbarát megújuló energiát. Február közepe óta a Jungheinrich maga működteti első ilyen berendezését a bajorországi Moosburgban álló gyárépületének tetején. A konszern hamburgi központját még az idei év során felszerelik napelemekkel. További projektek tervezése más telephelyekre jelenleg is folyamatban van, ezek megvalósulása a jövőben várható.

A 2019. üzleti évben a Jungheinrich gyárai és telephelyei Németországban összesen mintegy 45.600.000 kilowattóra villamos energiát használtak fel. Azzal, hogy fosszilis energiaforrásokból, így barna- és kőszénből vagy földgázból nyert villamos energiát egyáltalán nem használ a vállalat, most az áramfelhasználáshoz kapcsolódó kibocsátásait Németországban nullára tudja csökkenti. A hagyományos forrásokból előállított villamos energiával összehasonlítva a Jungheinrich éves szinten 15.500 tonna CO2-t takarít meg. Összehasonlításképpen:több mint 1.800 labdarúgó pálya nagyságú vegyes erdőre lenne szükség ahhoz, hogy egy ilyen mennyiségű, már kibocsátott szén-dioxidot egy év alatt ismét ki lehessen vonni a légkörből. A villamosenergia-fogyasztás következtében a Jungheinrich által világszerte okozott szén-dioxid kibocsátás 69%-a eddig Németországból származott. A megújuló energiaforrásokra való áttéréssel szerte a német szövetségi államban a vállalatcsoport jelentősen csökkenti globális ökológiai lábnyomát is.

A Jungheinrich által gyártott targoncák termék-ökomérlege is javul azzal, hogy a gyártás átáll környezetbarát villamos áramra.  Egy Jungheinrich elektromos targonca által az életciklus során felhasznált energiának mintegy 11 százaléka esik a gyártásra. „Termékeinkért mi nem a gyártás során kezdünk el felelősséget érezni, hanem már jóval azelőtt. A Stratégia 2025+ megvalósításával fokozzuk tevékenységünket annak érdekében, hogy a Jungheinrich fenntartható szállítói láncokat alakítson ki. Ennek részét képezi az energiabeszerzés is. Ilyen

módon ügyfeleink, dolgozóink, részvényeseink és üzleti partnereink - de a társadalom -  számára is fenntartható értékeket hozunk létre”, mondta el Dr. Brzoska.

2020 decemberében a Jungheinrich csatlakozott a „50 Sustainability & Climate Leaders“ elnevezésű kampányhoz. A kezdeményezést támogató, különböző iparágakban aktív 50 nemzetközi vállalat vezető szerepet vállal a klímavédelemért és az ENSZ által kijelölt 17 fenntartható fejlődési célért folytatott küzdelemben.