Call4Service
+36 23 531 500 Szerviz hotline
Kapcsolatfelvételi űrlap
Hírlevél
Ellenőrző lista
Tippjeink a jó döntéshez

Ellenőrző lista használt targonca vásárlásához

A használt targonca letisztítva és újonnan festve teljes fényben csillog, az ára is megfelelő - tökéletes vétel. Valóban? Az új targonca vásárlásához képest a használt gép esetében érdemes alaposan átvizsgálni mindent.


Ki tudja, hogy hány kilométert/ üzemórát ment eddig és a kezelők mennyire keményen vették igénybe, valamint milyen hiba rejtőzhet a karosszéria alatt? 

Használt targonca vásárlásához összeállított ellenőrző listánkkal segítünk a döntésben. Kilenc szempont alapján alaposan ellenőrizheti  a kiszemelt targoncát.

Content Ellenőrző lista 1 Szakértői segítség az alkalmazáshoz

A vásárlás előtt fontos tisztázni egy alapvető kérdést: ez a targonca valóban a megfelelő eszköz az Ön alkalmazásához? Megfelel egyáltalán az Ön helyi adottságaihoz? Ügyeljen az átjárók magasságára és munkafolyosók szélességére! Tipp: bízza a az alkalmazás ellenőrzését szakértőre!


Content Ellenőrző lista 2 Kicserélték az alkatrészeket?

Vessen egy pillantást a típustáblára és a maradvány teherbírás diagramra. Helyesen vannak elhelyezve? Ténylegesen a meglévő oszlopra és adapterekre vonatkoznak? A fő részegységeket vagy akár az oszlopot is kicserélhették.


Content Ellenőrző lista 3 Használati utasítás és szervizjelentések

A használati utasítást is át kell adni a géppel együtt. Ezen felül minden matricának és figyelmeztetésnek magyar nyelven is rendelkezésre kell állnia. Van érvényes és hibamentes FEM ellenőrzés, amely bizonyítja, hogy a targoncát a balesetvédelmi előírásoknak megfelelően tesztelték?


Content Ellenőrző lista 4 A motor vizsgálata

A targonca tökéletes külső megjelenése egy dolog, de kipróbálás nélkül ez nem elegendő. Tesztelje a targonca funkcióit! Ez belsőégésű motoros targonca esetén hideg indítással kezdődik: erős a füstképződés indításkor?


Content Ellenőrző lista 5 Az oszlop vizsgálata

Az oszlopot feltétlenül ellenőrizni kell. Ellenőrizze, hogy van-e hézag az oszlopprofilok és a villakocsi között! Az oszlop és a villa bírja a terhelést?



Content Ellenőrző lista 6 A villák ellenőrzése

Ajánljuk, hogy a villákat és azok tartóit is ellenőrizze, hogy van-e rajtuk látható repedés. A villareteszelőnek meg kell lennie és kifogástalanul kell működnie. Mérje meg a villa vastagságát!


Content Ellenőrző lista 7 Kormányzás

Ellenőrizze a kormányzást! A targoncának jó az iránytartása?




Content Ellenőrző lista 8 Fékrendszer

A fékeknek sértetlennek kell lenniük, és mindkét oldalon ugyanúgy működniük. Működik a rögzítőfék is?




Content Ellenőrző lista 9 Világítás

Ellenőrizze a világítást is! Minden lámpa és fényszóró működőképes? A kábeleknek és a csatlakozásoknak hibátlanoknak kell lenniük, a lámpatestek nem tartalmazhatnak nedvességet.


Content Ellenőrző lista 10 Akkumulátor

Következő ellenőrzési egység, amennyiben elektromos targoncáról van szó az akkumulátor állapota. A pólusokon látható zöld és fehér kristályok szulfátosodást jeleznek. Amennyiben a cellák kitüremkednek, akkor ez az öregedésre utaló jel. Mindkettő az akkumulátor meghibásodásához vezethet.


Content Ellenőrző lista 11 Kerekek és görgők

Az abroncsok kopása mindig fontos téma. Ellenőrizze a kerekeket! Sérültek? Vannak bevágások vagy törések? Az úgynevezett kopási jelölés (abroncskopás jelölő) még egyértelműen felismerhető?


Content Ellenőrző lista 12 Karosszéria

Most a karosszéria következik. Felismerhető rozsda okozta károsodás? Talál horpadást vagy deformációt? Ne felejtse: jótállás. Mit kínál Önnek az eladó – azaz: mennyi ideig érvényes és mire terjed ki?


Content Ellenőrző lista 13 Kipróbálási lehetőség

Egy tesztvezetés az eladó udvarán nem helyettesíti a használat során végzett próbát. A legjobb esetben az eladó lehetőséget ad, hogy kipróbálja a targoncát saját területén. Így tudja legjobban a targonca állapotát ellenőrizni.