Megtérülés egy év alatt

Az online csomagküldő szolgáltató a Jungheinrich automata targoncáit választotta

Napjainkban könnyebb bevásárolni, mint bármikor korábban. Elegendő egy kattintás és a születésnapi ajándék máris a virtuális bevásárlókosárba kerül. Irány a pénztár, a szállítási cím, majd pedig a kívánt fizetési mód megadása után a terméket már meg is rendeltük. Míg az ügyfél izgatottan várja a csomag megérkezését, a világ legnagyobb online webáruházának raktárában kezdődik a munka és különböző IT, valamint logisztikai folyamatok zajlanak.

Az amerikai kereskedőóriás német logisztikai hálózata kilenc raktárral rendelkezik. Ezek egyikében a rendelési adatok ellenőrzése és feldolgozása után kezdődik a megbízás feldolgozása. A kereken 19 focipályának megfelelő, 138 000 m2-es raktárterületével a Dortmund mellett található Werne raktára az online webáruház egyik legnagyobb logisztikai központja. A 2010-ben átadott és rá egy évre már kibővített telephelyen 1700 fő dolgozik. A raktár két nagy csarnokból áll. Az 1-es csarnokban elsősorban 15 kg tömegnél nehezebb vagy nagyobb méretű cikkeket tárolnak, melyeket manuálisan komissióznak és görgős kocsikon vagy raklapon továbbítanak a csomagoláshoz vagy a kiszállításhoz. A 2-es csarnokban rakodnak minden népszerű 15 kg-nál könnyebb terméket, melyeket automatikusan, szállítószalag segítségével továbbítanak.

A Wernében működő raktár 1,2 millió raktárcikkével szinte valamennyi vásárlói igényt kielégít. Hetente kereken 1,8 millió árut rakodnak – ebből 140 000 küldemény tartalmaz nagyobb méretű cikket, például játékot, bútort, kerti eszközöket vagy úgy nevezett fehér árut. Az óriási termékválaszték mellett a piacvezető vállalat újabb és újabb szinteket javít a szállítási minőség és határidő vonatkozásában. A kiemelt ügyfelek megrendeléseit például 2 órán belül kigyűjtik és szállításra kész állapotba hozzák, hogy még aznap továbbítsák és másnap kiszállítsák a megadott címre, vagy Németország néhány nagyvárosában akár még aznap eljuttassák a címzetthez.

Ambíciózus a cél, amiért Julius Hartje, az EDE 4 részleg operációs vezetője minden nap megdolgozik. A logisztikus azonban nemcsak a napi feladatokat látja el, hanem csapatával együtt folyamatosan figyeli, hogyan lehetne a folyamatokat  optimalizálni és még hatékonyabban megszervezni. – Most az egykori svéd bútorforgalmazó használt ingatlanját béreljük. Az óriási alapterület miatt dolgozóinknak hosszú útvonalakat kell megtenni. Mindemellett a csoportosan kigyűjtött rakodólapokon nagyméretű árucikkek tömege akár a 200 kilogrammot is elérheti. Ezek a szállítmányok nemcsak fizikailag nagyon megterhelőek és a komissiózást végző dolgozók teljesítőképességét korlátozzák hosszú távon, hanem számunkra valójában nem állítanak elő többletértéket – mondta Julius Hartje. Ezért csapatával olyan lehetőséget keresett, mellyel a készre komissiózott raklap szállítási folyamatát a közel 500 méter távolságra található csomagolási munkahelyig automatizálhatja és a dolgozók idejét hatékonyabban kihasználhatja. A lehetséges megoldások és technológiák kiválasztására a csapat egy közel 100 pontból álló követelményrendszert állított össze.

Különböző beszállítókkal mérték fel a követelményeket és számos tesztet végeztek el, hogy az egyes gépek teljesítőképességét a talajviszonyok és a helyi adottságok között értékelhessék. Végül az online szolgáltató a Jungheinrich öt automata, vezető nélküli gyalogkíséretű targoncája mellett döntött. Az ERC 215a típusú Jungheinrich gépek a következőkkel győzték meg a szolgáltatót: más ügyfeleknél már számos alkalommal bevált alkalmazás, flexibilis használat vegyes üzemben kézi kiszolgálású gépekkel vagy akár kézi munkaerővel is, valamint a raktárszerkezet megváltoztatásának lehetősége. – A raktárfelületet nagyon rugalmasan kezeljük és figyeljük, hogyan tudjuk optimálisan az ügyfelek igényeinek megfelelően átalakítani. A rugalmasság fenntartásának érdekében egy olyan rendszerre van szükségünk, ami ugyanilyen rugalmasan működik, a meglévő gépeket is használja és a megfelelő személyvédelemmel is rendelkezik – emelte ki Julius Hartje. Ezen kívül a rendszer beruházásának egy éven belül meg kell térülnie.

A közös tervezési folyamat során meghatározták az egyedi útszakaszokat,  teljesen automata felvételi és leadási állomásokat  építettek, a gépek vezérlését táblagépeken definiálták, valamint a munkavédelem területén a különböző szempontokat figyelembe vették.

– 2016 novemberében kezdtük a gépek tesztelését és november végétől már folyamatos alkalmazásban működnek. Mivel ez éppen a karácsonyi főszezon elején zajlott, a rendszert teljes terhelés alatt tudtuk tesztelni és néhány ponton, ahol szükségesnek találtuk még alakítani és javítani – emlékszik vissza Julius Hartje. Átfogó biztonsági felszereltséggel látták el a gépeket, mint például Floor-SPOT fényszóróval a menetirány jobb megkülönböztetésére, villogófénnyel és hangosabb kürtökkel, hogy a kereszteződések előtt az állványfolyosók között a dolgozókat időben figyelmeztessék az automata gép közeledésére. Az első három hónapban az automata vezető nélküli targoncák összesen 2500 kilométert, 7364 útvonalat tettek meg. A rendszer kiváló működése és megbízhatósága mellett Julius Hartje a vegyes üzemeltetést emelte ki: „Dolgozóink nemcsak azt tanulták meg, hogyan kell a rendszerrel együtt dolgozni, hanem azt is látják, milyen harmonikusan zajlanak a folyamatok és az automata mennyire tehermentesíti őket. Amennyiben valami hiba lép fel vagy a gépre egy másik munkafolyamat során van szükségünk, a targonca bármikor kézi vezérléssel is használható.” Ez a rugalmasság például egy másik logisztikai központba költözésnél is fontos szerepet játszik. Az online szolgáltató közvetlen szomszédságában ugyanis egy új logisztikai központot épített, amely az év elején kezdte meg működését. – Jelenleg az vizsgáljuk, hol tudjuk az automata rendszert más területeken, más telephelyeken vagy a költözködés után az új épületben alkalmazni – nyilatkozta Julius Hartje a jövőbeni tervekről.

Jungheinrich Profishop
 • Újdonság!
  Ameise elektromos raklapemelő
  Ameise elektromos raklapemelő

  Ingyenes házhoz szállítással!

  629.000 Ft Irány a webshop

 • KÖNNYŰ KEZELÉS!
  Jungheinrich AM 20 kézi raklapemelő
  Jungheinrich AM 20 kézi raklapemelő

  Profi minőség, rendkívüli erő.

  113.000 Ft-tól Irány a webshop